Lisansüstü Programlar
Otomotiv Mühendisliği Bölümünde Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. Yüksek Lisans ve Doktora programlarını tamamlayabilmek için öğrencilerin 8 dersten başarılı olmaları, bir seminer vermeleri ve bir tez hazırlamaları gerekir. Öğrenci, danışmanının önerisi ile Ana Bilim Dalı'nın belirlediği genel kurallar çerçevesinde ders seçimi yapar. Lisansüstü eğitime kabul alma sürecinde belirlenen tarihlerde yazılı bir sınav ardından mülakat yapılır. Otomotiv Mühendisliği ve Makina Mühendisliği Lisans mezunları hariç diğer bölümlerin mezunları için yüksek lisans ve doktora programı öğrencilerine 1 dönem bilimsel hazırlık uygulanır.

Otomotiv Mühendisliği Lisansüstü programlarına başvuru için kabul edilen lisans programları; Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Uçak ve Uzay Mühendisliği, Raylı Sistemler Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

Çalışma Alanları

1. İçten Yanmalı Motor Tasarımı ve Geliştirilmes
  2. İçten Yanmalı Motorlarda Alternatif Yakıt Kullanımı
  3. Emisyon Kontrolü
  4. HCCI Motorlar
  5. Motor ve Taşıt Titreşimleri
  6. Otomobillerde Isı Transferi ve Akışkanlar Mekaniği Uygulamaları
  7. Taşıt Aerodinamiği
  8. Taşıt Süspansiyon, Güvenlik Sistemleri
  9. Elektrikli ve Güneş Enerjili Taşıtlar
  10. Alternatif Motor Çalışmaları (Stirling Motorları, Eliptik ve Turbo Döngüsel Motorlar)​
Başvuru Kriterleri
Otomotiv Mühendisliği
Yüksek Lisans
Doktora
Lisans Sonrası Doktora
ALES≥70
ALES≥85
Y.Dil ≥40
Y.Dil ≥60
Y.Dil ≥80
Lisans not ort. ≥2,4
Lisans. not ort. ≥2,7
Lisans. not ort. ≥3,5
  Y. Lisans not ort. ≥3,0
Referans Mek. yok
Niyet Mek. yok

Başvuru ile ilgili detaylı bilgiye Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü sayfasının başvuru kriterleri bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yüksek Lisans / Doktora Zorunlu ve Seçmeli Dersler

Alternatif Enerji Kaynakları
5141334 İleri Taşıt Dinamiği
5151334 Termodinamik ve Motor Tasarım Uygulamaları
*Not: Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin zorunlu derslerden 2 tanesini almaları gerekmektedir.

Bilimsel Hazırlık Dersleri
Bilimsel hazırlık okuyacak lisansüstü öğrencilerimizin http://fbe.gazi.edu.tr/posts/view/title/ogrenci-formlari-157654?siteUri=fbe adresinde bulunan Form 19’u, bilimsel hazırlık eğitimi için bölüm kurulu kararı ile seçilen dersleri ilgili formu doldurarak ders kayıt döneminde Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’na onaylatıp, Fen Bilimleri Enstitüsüne teslim etmeleri gerekmektedir.
Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği gereğince bilimsel hazırlık dersleri not dökümü belgesinde yer alır ancak lisansüstü not ortalamasında hesaba katılmaz. Bilimsel hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayabilmek için Yüksek Lisans ve Doktora programı öğrencilerinin 3 dersi başarmış olması gerekmektedir. Dersler Anabilim dalı başkanlığı tarafından belirlenmektedir.
Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin alacakları Bilimsel Hazırlık dersleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Derslerden 3 tanesi seçilecektir.
Alacağı Dersin Kodu
Alacağı Dersin Adı