Endüstri Staj Yönergesi
7 Mart 2013 | 12:13

GAZİ ÜNİVERTSİTESİ
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
ENDÜSTRİ STAJ YÖNERGESİ

1. AMAÇ

Buyönergenin amacı; Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin öğrenim sürecinde ki teorik bilgilerini, atelye ve laboratuar uygulamalarında edindikleri beceri ve deneyimlerini geliştirmek, işyeri organizasyonlarını, üretim süreçlerini, yönetim aşamalarını,  yeni teknolojileri tanımalarını sağlamak ayrıca eğitim öğretimin zorunlu bir parçası olan stajlar ile ilgili usûl ve esasları belirlemektir.

2. KAPSAM

Bu yönerge Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin endüstri stajını düzenler, yurtiçi ve yurtdışı işyerlerinde yapacakları stajla ilgili faaliyet ve esasları kapsar.

3. DAYANAK

Bu yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Gazi Üniversitesi lisans eğitim öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine göre hazırlanmıştır.

4. STAJ SÜRESİ

a) Fakülte öğrencileri diploma almaya hak kazanabilmeleri için lisans öğrenimleri süresince Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, “Endüstri Staj Yönergesi” kuralları çerçevesinde en az 72 iş günü staj yapmak zorundadırlar.

b) Bir staj döneminde en az 12 iş günü staj yapılabilir. Ancak mezuniyet için gerekli diğer tüm şartları sağlamış olan öğrenciler için bu şart aranmaz.

c) Endüstri stajına 2. yarıyıl dersleri tamamlandıktan sonraki yaz döneminde başlanabilir.

ç) Endüstri stajları, eğitim-öğretim dönemleri ve dönem sonu sınav haftaları dışında kalan sürelerde yapılabilir. Yaz okulunda ders alan öğrenciler, dersleri bitene kadar staj yapamazlar. Ancak, yarıyıl içerisinde dersi bulunmayan öğrenciler, yarıyıl içerisinde de endüstri stajı yapabilirler.

d) Bir haftadaki staj iş günü sayısı 5 gündür. Ancak kurumda cumartesi günleri de çalışılıyorsa staj gün sayısı 6 gündür. Kurumda pazar günleri çalışılsa bile, pazar günleri ve resmi tatil günleri staj iş gününden sayılmaz.

e) Endüstri stajına fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Mazereti nedeni ile de olsa devam edilemeyen staj günleri, toplam staj gününden düşülür.

5. STAJ YERİ

a) Yapılacak staj mühendislik bölümü alanında olmak şartıyla genel mühendislik uygulamaları ile işletme ve organizasyon konularını kapsamalıdır.

b) Staj, bölüm staj komisyonunun uygunluğunu kabul ettiği, alan ile ilgili yurt içi veya yurt dışı resmi veya özel kurumlarda yapılır.c) Staj yapılacak kurumda çalışan sayısı 5 veya üzeri olmalı ve alanı ile ilgi en az bir mühendis bulunmalıdır.

ç) Öğrenciler, bölüm başkanlığının teklifi ve dekanlığın onayı ile stajlarının en fazla 24 iş gününü kendi fakültesinde yapabilirler.

d) Endüstri stajını fakültede yapmak isteyen her 5 öğrenciye, 1 öğretim elemanı görevlendirilir.

e) İş yeri tarafından başarısız sayılan veya bölüm staj komisyonu tarafından stajı kabul edilmeyen öğrenci, stajını yenilemek zorundadır.

f) Öğrenci kendi mühendislik alanı ile ilgili bölüm staj komisyonunun staj yeri olarak uygun gördüğü bir iş yerinde çalışıyor ise, öğrenci staj için gerekli olan işlemleri tamamlamak kaydı ile çalıştığı kurumda staj yapabilir.

g) Bu yönergede bulunmayan hususlar bölüm staj komisyonunca karara bağlanır.

6. BÖLÜM STAJ KOMİSYONU

a) Bölüm başkanlığı tarafından önerilen, bir yıl için 3 asil ve 1 yedek öğretim elemanlarından oluşan bölüm staj komisyonu dekanlık tarafından görevlendirilir.

b) Bölüm staj komisyonu, staj çalışması ile ilgili ön hazırlıkları yapar, stajlarla ilgili programları ve esasları hazırlar, staj dosyası ve staj sicil fişlerini inceler ve bunları değerlendirir.

c) Uygun veya yeterli görülmeyen stajlar, bölüm staj komisyonu kararıyla kısmen veya tamamen iptal edilebilir.

7. STAJ MUAFİYETİ

a) Fakülteye ilk kez (birinci sınıf) kayıt yaptıran bir öğrenci, kayıt olduğu ilk yarıyılın sonuna kadar daha önceki yüksek öğretim kurumunda iken yapmış olduğu endüstri stajı için muaf olmak isteğiyle başvuruda bulunabilir.

b) Staj muafiyeti için başvuruda bulunan öğrenci, daha önce yapmış olduğu stajını resmi evrak ile belgelemek zorundadır.

c) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, ilgili staj komisyonu öğrencinin yaptığı stajından muaf tutulup tutulamayacağını veya ne kadarından muaf tutulacağını karara bağlar. Bu süre fakültenin zorunlu endüstri staj süresinden düşülerek kalan süre öğrenciye bildirilir.

8. STAJ DOSYASI VE STAJA BAŞLAMA

a) Öğrenci, staja başlamadan önce dönem sonu final sınavlarının sonuna kadar staj yapacağı kuruma bir dilekçe ile başvurarak staj yapabileceğine dair yazıyı alır ve staj dosyasının ilgili yerlerini doldurarak staj komisyon başkanına başvurur.

b) Her staj dönemi için ayrı bir staj dosyası hazırlamalıdır.

c) Her öğrenci staja başlamadan önce sigorta işlemlerini tamamlamakla yükümlüdür.

ç) Öğrenci, staj komisyonunca uygun bulunması halinde bölüm başkanlığınca onaylanan staj dosyasını, stajını yapacağı kuruma verir ve stajına başlar.

d) Staja başlayan bir öğrenci, staj komisyonu veya bölüm başkanlığının izni olmadan staj yerini değiştiremez.

e) Staj yeri onaylanmadan yapılan stajlar geçerli değildir.

9. STAJ SİCİL FİŞİ

a) Dekanlık tarafından her staj dönemi için verilecek resimli ve onaylı "staj sicil fişi" öğrenci tarafından ilgili staj yerine teslim edilir.

b) Staj yeri amiri; öğrencinin devamı, ilgisi, başarısı ve diğer durumlarına ilişkin bilgileri sicil fişine işleyip imzaladıktan sonra, kapalı zarf içerisinde öğrenci ile veya taahhütlü olarak ilgili  bölüm başkanlığına gönderir.

10. STAJ DOSYASININ TESLİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

a) Öğrenciler, yaptıkları stajlar için hazırladıkları staj dosyasını ve staj raporunu staj dönemini takip eden eğitim öğretim döneminin başlangıcından itibaren en geç onbeş (15) gün  içinde ilgili bölüm staj komisyonuna teslim ederler.

b) Staj dosyasını zamanında teslim etmeyen öğrencilerin o dönemki stajı kabul edilmez.

c) Bölüm staj komisyonu her eğitim öğretim döneminin ilk 6 haftası içerisinde toplanarak staj belgelerini inceler, karara bağlar ve staj sonuçları ilgili bölüm başkanlığınca ilan edilir.

ç) Bölüm staj komisyonu staj evraklarını değerlendirerek kabul edilen gün sayısını belirtir.

d) Fakültede yapılacak endüstri stajlarında ayrıca bir staj dosyası düzenlenmez, bölüm başkanlığının teklifi ve dekanlığın onayı staj dosyası yerine geçer.

11. STAJ DİSİPLİNİ

Öğrenciler staj yaptıkları yerin disiplinine, tüzük, yönetmelik ve her türlü mevzuatına uymaya mecburdurlar. Grev, gösteri, sendikal faaliyet, yürüyüş veya işi yavaşlatma eyleminde bulunamazlar. Bunlara uymadıkları bildirilen öğrenciler hakkında öğrenci disiplin yönetmeliği hükümleri uygulanır.

12. STAJINI BİTİRENLERİN MEZUNİYET TARİHLERİ

Bütün derslerinden başarılı olup mezun olmak için yalnız endüstri stajı kalan öğrencilerin;

a) Stajlarının bitiminde eğitim-öğretim yarıyılı başlamamışsa, staj bitirme tarihi,

b) Stajlarını eğitim-öğretim yarıyılı içerisinde bitirmişlerse yarıyıl sonu tarihi mezuniyet tarihi olarak kabul edilir.

Durumları “b” maddesine uyan öğrenciler o yarıyılda öğrenim harcı yatırarak kayıt yenilemek ve ders alma işlemini yapmak zorundadır.

13. ÖN LİSANS İÇİN STAJ SÜRESİ

Fakülteden ön lisans belgesi alacak öğrencilerin en az 36 iş günü endüstri stajı yapmış olmaları zorunludur.

14. YÜRÜRLÜK

Bu yönerge hükümleri; Gazi Üniversitesi Senatosunun kabul tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

background image