Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü fiziki imkanlar yönünden Türkiye genelinde en üst düzeyde bulunmaktadır. Yaklaşık 10000 m2 lik bir alan üzerinde kurulmuş olan bölümümüz, 7000 m2 civarında kapalı alana sahiptir. Dört ayrı binadan oluşan bölümde 12 laboratuar, 2 bilgisayar laboratuarı, 10 sınıf, 1 amfi ve öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. Öğrencilerin uygulama yapması ve beceri kazanmasını sağlamak amacı ile laboratuarlar ve atölyeler çok çeşitli makine ve teçhizatlarla donatılmıştır.

Otomotiv terimi motorlu araçlar anlamına gelmekte olup, otomobiller, toplu taşımacılıkta kullanılan taşıtlar, yük taşıtları, tekerlekli ve paletli iş makineleri, motosikletler, tarım makineleri ve raylı taşıtları kapsamaktadır. Hava ve deniz taşıtları da bazı hallerde otomotiv kapsamında ele alınmaktadır. Bu araçların ortak özelliği güç kaynağı olarak bir içten yanmalı motor kullanmalarıdır. Otomotiv mühendisliği programı motorlu araçların tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, bakım ve onarımlarının yapılması, iş yerlerinin organize edilmesi ve ticari faaliyetlerin yürütülmesi işlerini üslenecek vasıflı insan gücünün yetiştirilmesini hedeflemektedir.

Otomotiv Mühendisliği Bölümünde verilecek olan mühendislik eğitimi öğrencilerin hem teorik hemde pratik olmak üzere iki yönlü yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu özelliği ile ülkemizdeki diğer mühendislik programlarından biraz farklılık göstermektedir. Öğrencilerin mühendislik pratiğinin geliştirilmesi için hem bölümde mevcut olan atölye ve laboratuar imkanlarından faydalanılacak hemde ülkemizde mevcut olan Otomotiv Sanayisinin imkanlarından faydalanılacaktır. Bu amaçla öğrencilerimiz 16 haftalık bir süre için bir sanayi kuruluşuna gönderilmektedir. TOFAŞ, FORD, MERCEDES, MAN, ASELSAN, TEMSA, HİDROMEK, OSCAR, MARTUR, OSCAR ELEKTRİKLİ ARAÇLAR, ALFA KRANK, KOLUMAN, TOYOTETSU ve YAVUZ MÜHENDİSLİK firmaları ile anlaşma yapılmıştır. Çok sayıda kuruluş ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

Otomotiv mühendisliği bölümünün kuruluş amaçlarından en önemlisi sektörün ihtiyaç duyduğu yaratıcılık yönü yüksek olan mühendisleri yetiştirmektir. Dört yıllık mühendislik lisans öğrenimini tamamlayan öğrencilerin daha ileri düzeyde öğrenim faaliyetlerine devam edebilmeleri için Yüksek Lisans ve Doktora programları da devam etmektedir.

TRT-Okul kanalında yayınlanan "Günlük Rehber"  adlı programa konuk olan hocamızın Otomotiv Mühendisliğini anlattığı videoyu izlemlek için tıklayınız.